Grădinărit in funcție de fazele Lunii

Grădinărit in funcție de fazele Lunii

Luna știm ca este un satelit natural al pământului, care influențează apele oceanelor, formând maree la faza de Luna Plina.  Înțelepciunea populara spune ca Luna ar avea o influență importantă și asupra plantelor și asupra alegerii celor mai bune perioade pentru grădinărit. Să încercăm să descifram importanța fazelor Lunii pentru a o folosi la maxim în grădinile noastre.

Poziția Lunii pe cer variază de la o zi la alta. Luna își modifica forma si înălțimea. Creșterea si descreșterea Lunii sunt atribuite diferitelor faze prin care trece. Cauza acestor faze este de fapt rotația Lunii in jurul Pământului. Aceasta rotație generează fazele Lunii: Luna Plina, Luna Noua, primul pătrar si ultimul pătrar, si durează 29,5 zile.

Luna în creștere este favorabilă pentru legumele cu frunze, este benefica pentru seva plantelor care e  este atrasă de părțile superioare. Aceste zile cu Luna in creștere sunt benefice pentru tot ceea ce se întâmplă deasupra solului: semănat, sădit, tratament. Florile tăiate vor dura mai mult într-o vază, culturile se păstrează mai bine.

Luna în scădere este favorabilă pentru bulbi și legume rădăcinoase. Influenta Lunii se reflecta în părțile inferioare. Perioada este favorabilă lucrărilor desfășurate în subteran (transplant, plantare, butășire, înrădăcinare.

Dacă Luna este în creștere, înseamnă ca e perioada dintre Luna nouă până la Luna plină și trece prin faza primului pătrar. Aceasta etapa e perioada favorabilă recoltatului și a culesului fructelor care nu sunt destinate consumului imediat, ci sunt conservate sau puse la păstrare. 

Luna în descreștere durează de la Luna plină până la Luna nouă, trecând prin faza ultimului pătrar. În această perioadă sunt favorabile fertilizările, recoltarea fructelor si legumelor destinate consumului direct. Gustul, aroma și savoarea fructelor se spune ca se îmbunătățesc dacă se respectă fazele Lunii.

Luna în timpul călătoriei sale în jurul pământului traversează douăsprezece grupuri de stele: constelațiile zodiacale. Fiecare constelație zodiacala ar avea o influență asupra unei părți a plantei. Astfel, zodia Balanței, Gemenilor sau Vărsătorului ar fi favorabile florilor.

Zodiile Scorpionului, Peștilor sau Racului ar fi benefice pentru frunze și tulpini: aveți grijă de salate, cosiți gazonul, plantați fasolea 

Zodiile Taurului, Fecioarei și Capricornului ar fi favorabile rădăcinilor. Acum poți semăna sfecla, recoltezi cartofii, plantează usturoiul ...

Zodiile Berbecului, Leului și Săgetătorului, ar fi benefice fructelor și semințelor. Recoltați toate fructele, semănați roșiile

Taguri:

Comentarii