O mică poveste despre piticul de grădină

O mică poveste despre piticul de grădină

Adesea obiect al glumelor pentru aspectul ușor kitsch, piticul de grădină rezistă și rămâne o tradiție în multe grădini din orașe sau comune. Unii proprietari iubesc atât de mult micii pitici de grădină încât ajung chiar colecționari de pitici de grădină. Și cine spune colecție, se gândește la mulți pitici, un decor original și aparte, o notă personală dată grădinii sau curții.

Originea piticilor de grădină

În imaginația colectivă, piticul de grădină seamănă puternic cu piticii din povestea Albei că Zăpada: dimensiuni mici (20 până la 70 cm aproximativ), cu căciuliță cu moț, barbă albă, obrajii grăsuni si rozalii, sacou cu curea, pantofi cu cataramă.

Originea acestor mici gnomi sau pitici provine probabil din secolul al XV-lea, la începutul Renașterii: au apărut sub formă de statui mici tăiate în lemn, folosite că amulete pentru a proteja împotriva pericolului pe muncitorii minelor  din Cappadocia -Turcia care au purtat căciuli cu pompon pentru a se proteja de șocuri, precum statuetele! Piticii au fost apoi sculptați în marmură, în secolul al XVII-lea, ceea ce a  permis realizarea unor exemplare mai prețioase.

Un secol mai târziu, elvețienii și germanii s-au angajat în producția aproape industrială de personaje pentru grădină făcuți din lut sau ceramică. Micii elfi care încă nu erau numiți „pitici” vor câștiga apoi popularitate în țări și regiuni înconjurătoare precum Alsacia, Renania, Austria.

În ceea ce privește Anglia, acesta va juca un rol important în entuziasmul larg răspândit pentru aceste tipuri de decorațiuni de grădina, deoarece Șir Charles Isham, proprietar de terenuri și grădinar englez instalat la Lamport Hall, a adus în țară douăzeci de exemplare la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a-și decora grădina! Apoi, moda piticilor a fost lansată și decorarea grădinii cu micuții colorați a devenit extrem de populară.

Gnomul de grădină își are rădăcinile în cultură populară

Încă din 1797, Goethe a scris „Hermann și Dorothée ” în care vorbea despre o grădină magnifică, pe care trecătorii o admirau pentru piticii săi colorați.

La scurt timp, în 1812, povestea fraților Grimm „Albă ca zăpada și cei 7 pitici” a prezentat-o pe prințesa Albă ca zăpada în micuța casă a celor șapte pitici care au ascuns-o și au protejat-o de regina malefică. Când studiourile Disney au adaptat această poveste într-un desen animat, în 1937, succesul a fost imediat și a răspândit și mai mult simpatia pentru micuții pitici.

În 2001, piticul de grădină a devenit din nou popular cu filmul lui Jean-Pierre Jeunet "Destinul fabulos al lui Amélie Poulain", în care călătorește un pitic de grădină furat. În anul următor, cântăreața Renaud a lansat o melodie numită „My Garden Dwarf”.

În ceea ce privește literatură pentru copii, este imposibil să cităm toate lucrările care înfățișează piticii de grădina. Astăzi, chiar și serialele de televiziune le-au adoptat (Martin Mystère, Spooksville etc.), că să nu mai vorbim de lansarea teatrală din 2018 a „Sherlock Gnomes”, de John Stevenson, în special.

Piticul de grădină astăzi: încă la modă?

Astăzi, piticii de grădină din teracotă au devenit mai rari, deoarece sunt prea fragili. Piticii sunt în general realizați din beton turnat, rășină sau plastic. De-a lungul timpului, chipul lor naiv de sex masculin a evoluat în expresii mai înspăimântătoare sau excentrice, înainte de a reveni astăzi la creații foarte realiste, uneori pline de umor și chiar imagini feminine! În jurul piticilor din grădină, cei mai dornici de decorațiuni nu vor ezită să instaleze iepuri, ciuperci albe cu picățele roșii, mori de vânt în miniatură etc.

Oricum, colecționarii sunt mereu în căutarea celor mai rare piese: de exemplu, singurul supraviețuitor al colecției de pitici de grădină a lui Șir Charles Isham, este estimat la peste un milion de euro!

Interesant este ca există un Front de eliberare a piticilor de grădină (FLNJ), creat în 1996, a cărui misiune este „a da libertate” piticilor din grădină. Astfel, această „organizație secretă” ia piticii de grădina care împodobesc grădinile private pentru a le plasa în spații publice, cum ar fi pădurile, unde se presupune că gnomii își vor recăpăta libertatea, precum piticul de grădina furat  care călătorește în „Amelie Poulain”. O farsă care a adunat mulți adepți și s-a răspândit în multe țări europene și în SUA la începutul anilor 2010! 

Taguri:

Comentarii