Creați o mică grădină în balcon în 4 pași simpli

Creați o mică grădină în balcon în 4 pași simpli

Cu câteva idei și un minim de cunoștințe de grădinărit, nu este foarte dificil să-ți transformi balconul într-o adevărată oază de frumusețe și prospețime. Daca vă plac florile și plantele, urmați ghidul nostru pentru a vă transformă balconul într-o mini grădină în care viața este mult mai frumoasă. Locuiești în oraș și visezi un superb decor verde pe balconul tău? Cu sfaturi simple și ușor de utilizat, este ușor să iți umpli balconul cu plante, fără a cheltui prea mult.

1/ Câteva constatări înainte de a vă transformă balconul într-o mică grădină

Înainte de a porni la aranjarea unui adevărat colț de răi cu verdeață pe balconul vostru, asigurați-vă că respectați anumite reguli esențiale.

- Grădina trebuie să fie simplu de întreținut, să nu devină o povara. Așa că pariați pe simplitate: între weekend-uri, ieșiri și sărbători e bine să aveți exact timpul necesar pentru întreținerea lui.

- Nu uitați să pregătiți dinainte un plan cu dimensiunile balconului. O mică schiță pe hârtie va fi suficientă pentru a vă face o idee despre posibilitățile oferite de spațiul vostru

- Stabiliți un buget în avans. Mulți oameni își imaginează că amenajarea unui balcon cu câteva ghivece de flori nu este foarte scumpă. Acest lucru poate fi adevărat, dar în funcție de ceea ce doriți să instalați pe micul balcon, prețul poate varia foarte mult. Prin urmare, este mai bine să vă faceți timp pentru a cuantifica toate acestea, pentru a evita surprizele ... Nu ezitați să întrebați un magazin online cât costă plantele dorite.

- Gândiți-va la udare. Este o prioritate. Zi de zi, nu este o problemă a priori, dar dacă plecați în vacanță, de exemplu, veți avea nevoie de o soluție. Va ajută rudele sau vecinii? Optați pentru un sistem de udare automat pentru ghivece și plantatoare? Atâtea detalii la care e bine să va gândiți înainte de a începe.

- Verificați de unde bate soarele. Ce expunere are balconul? Nord, sud, est? Plantele și florile pe care alegeți să le plantați în mini-grădina voastră vor depinde foarte mult de orientarea geografică și de lumina.

- Dacă locuiți într-o clădire, în apartament, e bine să știți  că fiecare condominiu are reglementări specifice. În general, și contrar credinței populare, atârnarea plantelor la exteriorul balcoanelor este interzisă. Pe partea interioară, greutatea încărcăturilor vaselor și jardinierelor nu trebuie să depășească 250 kg pe metru pătrat.

2/ Alegeți cu atenție florile și plantele

Pentru a da un pic de veselie și culoare balconului vostru, florile sunt esențiale. În funcție de gusturile, dorințele și constrângerile spațiului (suprafață, orientare, buget), posibilitățile sunt nesfârșite. Lăsați-va imaginația să va inspire și asigurați-va că urmați câteva principii:

- Acordați atenție spațiului. Alegerea florilor și a plantelor ar trebui să fie calculată în funcție de volumul pe care doriți să îl oferiți spațiului verde și de locul pe care îl aveți în balcon. Puteți alege, de exemplu, plante verzi cățărătoare pentru o cerință minimă de spațiu sau arbuști  plantați în ghivece dacă aveți mai mult spațiu. Dar, în general, plantele mici au de obicei un loc special pe balcoane.

- Verificați și luminozitatea. Dacă soarele este deficitar și predomină umbră, plantele verzi (iederă, ferigi) se vor simți perfect și în largul lor în balcon. De asemenea, puteți opta pentru begonii, caprifoi sau nu-mă-uită ori zorele. Dacă aveți un mediu mai însorit, de ce să nu alegeți liliacul, leandrul sau chiar magnoliile? Ele iubesc soarele!

- Gândiți-vă la sezon. Florile și plantele pe care le alegeți nu vor dura neapărat tot anul pe balconul vostru.  Alegeți anumite plante dacă favorizați un anume anotimp. Dacă nu, alegeți plante perene anuale, depinde ce fel de culturi aveți în vedere în balcon.  

- În general, preferați  să alegeți pentru plantele și florile tale vase de teracotă care vor lăsă rădăcinile să respire. Nu luați vase de plastic, căutați ceramică și lut.

- Distrați-vă și nu ezitați să variați culorile pentru a aduce o notă de veselie pe balconul vostru. Rețineți, de asemenea, că o notă de alb (margarete, de exemplu), va scoate în evidență restul de culori ale plantelor. Armonia culorilor e importantă.

- Când introduceți un vas, nu uitați să adăugați un substrat  de bile de pietriș sau argilă pentru a facilita scurgerea. Desigur, alegeți un sol de calitate.

3/  Creați o grădină de legume gourmet pe balcon

Este foarte posibil să aranjați o micuță grădina de legume pe balcon. Desigur, este imposibil să alimentați o întreagă familie cu o cultură de acest tip, dar puteți să vă decorați bucătăria zilnică cu câteva produse proaspete și bine alese (roșii, de exemplu, fără să omiteți de plantele aromatice). Cel mai bun moment pentru plantare? Din primăvară până la sfârșitul verii, pentru a împiedica înghețarea plantelor.

- Plante aromatice de pe balcon: de ce să nu alegeți de cimbru, busuioc, pătrunjel sau lămâie, verbina  sau mentă? Oricine își dorește puțînă aromă și culoare în mâncare.

- Dacă aveți suficient spațiu, gândiți-vă și la roșiile cherry care cresc ușor. Ardeii iuți sunt bineveniți pe balconul dumneavoastră, la fel că salatele, ridichile, căpșunile sau coacăzele!

Pentru a recolta în mod regulat legume frumoase, iată câteva sfaturi esențiale:

- Pentru a crea mini - grădina de legume, alegeți jardiniere suficient de mari pentru că plantele să aibă suficient loc pentru a crește acolo.

- În funcție de legumele și plantele aromate pe care le cultivați, este esențial un minim de lumină. Evitați să încercați dacă balconul. este situat chiar sub 2 copaci umbroși mari!

- Nivelul de sol disponibil pentru dezvoltarea plantelor fiind mai redus decât într-o grădină adevărată, aveți grijă să alegeți un compost de sol foarte bun pentru a optimiza creșterea acestora.

- În sfârșit, pentru o grădină de legume în formă excelentă, nu uități să puneți îngrășăminte în mod regulat

4/ Adăugați un gazon frumos pentru podeaua balconului

Pentru a înfrumuseța în continuare acest mic spațiu verde, de ce să nu creați o peluză acolo? Vor fi evidențiate plantele cățărătoare, cu frunziș permanent sau colorat și plante cu flori, iar multiplele lor culori vor ieși în evidență alături de verdele unui gazon fals de balcon. Fără întreținere deosebită, acest gazon va crea o iluzie și vă va îmbunătăți colțul de verdeață. Există și peluze sintetice care arată natural și pot completă perfect această mică zonă de relaxare.

Taguri:

Comentarii