Cum ne îngrijim mușcatele ?

Cum ne îngrijim mușcatele ?

Cum ne îngrijim muscatele ?


Că vorbim de muscate zonale sau muscate curgătoare , trebuie să fim atenți la câteva lucruri pentru a avea plante bine ramificate și cu o înflorire abundentă.

Muscatele zonale sau țărănești și cele curgatoare . Cu toții le știm încă de pe vremea copilăriei când le vedeam pe pervazul bunicii. Sunt plante care se îngrijesc relativ ușor dacă respectam câteva lucruri simple dar importante pentru floare. 

Muscata nu trebuie să stea la temperaturi mai mici de 8 grade. Primăvara devreme dacă are tulpinile alungite este indicat să tăiem de pe fiecare vârful. In zilele însorite și călduroase , începând cu sfârșitul lunii februarie ar fi bine să o scoatem ziua afară , în plin soare , lumina directă a soarelui o va ajuta să emită lăstari și că urmare să se îndese. Dacă va fi ținută într-un loc cu puțină lumină , o să observăm că tulpinile se lungesc iar distanta între noduri ,frunze, creste considerabil , având o plantă nu foarte atrăgătoare și de bună calitate. Evident , înainte să se răcorească afara , odată cu apusul o băgăm înapoi în casă. De cum temperaturile noaptea incep să fie peste 8 grade Celsius , o putem lăsa afară. 

Peste vară este foarte important să udăm muscatele corespunzător. In cele mai calde zile este necesar să le udăm și dimineața și seara. Recomandăm ca udarea principala să se facă dimineața , deoarece peste noapte poate apărea evaporarea iar apoi în timpul zilei când este foarte cald să avem jardinierele sau ghivecele uscate . Cu cât temperaturile sunt mai mari și lumina mai intensa , cu atât planta are nevoi mai mari de apă , iar lipsa acesteia provoacă un stres muscatei, ducând la trecerea mai rapidă a florilor și îngălbenirea frunzelor de la baza plantei. Ne putem da seama dacă dăm suficientă apă plantelor noastre , dacă în timpul verii udăm jardiniera dimineața , iar seara substratul sau pământul mai sunt puțin umede , atunci este ok. Dacă pământul din ghiveci este uscat complet , are crustă deasupra ori este dezlipit de marginea vasului , înseamnă că am pus prea puțină apă. Trebuie să avem grijă și la excesul de apă , în zilele înnorate ori ploioase trebuie să reducem udările zilnice. Dacă jardinierele noastre sunt afară și ploua in ele , trebuie să ne asigurăm că avem orificii de scurgere , iar dacă plouă mult timp vă recomandă să le acoperiți ori să le puneți într-un loc unde nu ajunge ploaia la ele , mai ales când plantele sunt mai mici sau proaspăt plantate. Excesul de apă duce rapid la putrezirea rădăcinilor. 

Un alt aspect important după care ne putem ghida atunci când le udăm , este să ne uităm cum arată planta noastră. Dacă avem muscate curgătoare , iar frunzele sunt fleașcă , ori în formă de clopot , galbene ori florile se scutură rapid , sunt semne că planta noastră nu are suficientă apă.

In timpul verii , din cauza udărilor dese , apare levigarea îngrășământului din pământ , mai simplu spus , scurgerea și spălarea lui. Va recomandăm fertilizarea jardinierelor cu un îngrășământ cu eliberare prelungită , așa cum folosim noi in jardinierele cu muscate care le facem pentru clienți. In lipsa lui puteți folosii un îngrășământ pentru muscate , primăvara o dată pe săptămână , vara de doua ori pe săptămână și toamna odată pe săptămână . Lipsa îngrășământului , ori aplicarea lui neregulată duce la plante slab dezvoltate și cu o înflorire slabă. 

Toamna nu ne rămân multe lucruri de făcut la muscatele noastre , doar să fim atenți să le ferim de temperaturile scăzute în nopțile friguroase. Dacă vreți să le iernati , înainte de nopțile cu risc de îngheț trebuie sa le depozitați la interior . Le tăiați aproximativ jumătate din înălțimea lor , le puneți într-un loc răcoros și le udați cât mai rar , chiar și odată pe lună.

Sperăm să vă fie de folos sfaturile noastre , dar pentru orice întrebări , vă stăm la dispoziție că și până acum ! 

P.S. o plantă de calitate de mușcată , nu înseamnă să fie lungă ori înaltă. Trebuie tot timpul să vă uitați atunci când o cumpărați la distanta internodală , adică la distanta de la o frunză la alta , să fie cât mai mică. De ce ? Muscata lăstărește de la aceste noduri. Cu toții ne dorim o mușcată deasă , ca să se întâmple acest lucru , noii lăstari (noile ramuri) trebuie să pornească de la cat mai aproape de baza ghiveciului. O mușcată de 50 cm cu 3 sau 4 frunze , este mult inferior calitativă uneia de 15 cm cu tot 4 frunze. O mușcată lungă cu distanța între frunze mare este o plantă care a avut o tehnologie de cultură precară ori a fost forțată creșterea pentru a fi vândută cat mai repede . Distanta aceasta mare apare atunci când este fertilizată in exces cu azot pentru a sporii creșterea , atunci când plantele nu au suficientă lumină ori sunt înghesuite pe masa de cultură. ( să nu ne spune-ți că v-am zis).

Ne vedem in primăvara 😍 !

Taguri:

Comentarii

Sere Flori Mihaiesti 24 apr. 2021, 07:45 Raspunde
https://www.sereflorimihaiesti.ro/cumpara/ingrasamant-muscate1l-616
carp 23 apr. 2021, 18:28 Raspunde
bună ziua. ce îngrășământ folosiți pentru muscate? mulțumesc.