Cum udam cactusii si suculentele

Cum udam cactusii si suculentele

Cantitatea de apă dată oricărei plante este suficient de importantă pentru a face diferența între succesul și eșecul în creșterea plantei respective. Cu cactuși și alte plante cărnoase, de uscat, momentul apei devine la fel de crucial ca orice alt factor.

Cactușii și tovarășii lor din grădină au nevoi ridicate de apa în primăvară, când încetează somnul. Au nevoie de apă pentru a încuraja creșterea în lunile mai calde. Aceleași plante trebuie păstrate uscate în timp ce se odihnesc în lunile mai reci. Drenajul este mai important pentru plantele cărnoase decât pentru majoritatea celorlalte forme de vegetație. Răsadurile au nevoie de apă mai des decât vor avea nevoie atunci când sunt mai mari, iar plantele prospat plantate în grădină trebuie udate mai des decât plantele mai vechi din aceeași specie. Cactușii care nu sunt lăsați uscați în primele câteva săptămâni după plantare se vor inradacina mult mai repede decât cei cărora nu li se dă apă la momentul plantării.

Când udați, dați suficientă apă pentru a încuraja dezvoltarea unor sisteme radiculare adânci și sănătoase și apoi lăsați suprafața solului să se usuce complet înainte de a uda din nou. Este bine să plantați câteva plante indicatoare care să vă anunțe când este timpul să udați; flori sălbatice cu frunze subțiri, cum ar fi penstemoni sau primule de seară, pot fi utilizate în acest scop. Deși cel mai bine este să greșești neudand plantele, desi cel mai bine este să nu greșești dar asta va veni cu timpul și experiența. Multe dintre aceste plante vor continua să crească toamna dacă temperaturile sunt calde și dacă este disponibilă umiditate. Prin limitarea apei în acel moment la ceea ce oferă natura, plantele vor fi forțate să intre în repaus și vor fi mai bine pregătițe pentru căderi bruște, dramatice de temperatura.

Cactușii și suculentele sunt cele mai abundente în climele uscate din natură. Ceea ce le vine în minte pentru mulți oameni este deșertul fierbinte și uscat, dar chiar și acolo trebuie să existe umiditate pentru anumite perioade, ca vegetația sa supraviețuiasca. Printre locurile în care cactușii sunt abundenți se numără pajiștile rulante semiaride care nu primesc umiditate adecvată pentru ca pădurile să supraviețuiască.

Se află în pajiștile uscate și solurile stâncoase care nu păstrează umezeală, unde găsim multe dintre speciile care sunt potrivite pentru grădinile de cactus rezistente la iarnă. Când iernăm suculente, inclusiv cactuși, multe specii de Yucca și toate speciile de Agave, în afara climatelor reci, este mai bine să le păstrați cât mai uscate posibil până la sosirea vremii mai calde. Multe dintre aceste plante sunt capabile să reziste frigului mult mai ușor decât pot face față condițiilor umede atunci când sunt inactive, deși atunci când mor, este frigul care tinde să fie blamat. Toate plantele suculente sunt originare din clime care au suficiente precipitații pentru a susține creșterea plantelor printr-un sezon și pentru a stoca umiditatea pentru un sezon uscat previzibil. Succulența în plante, inclusiv cactușii, este despre depozitarea apei în timpul sezonului de creștere.

Căldura este benefică pentru aproape toate suculentele și cactușii. Trucuri precum plasarea plantelor aproape de un perete orientat spre sud, care reflectă căldura, pot fi utile. Temperaturile sunt uneori surprinzătoar mai calde atunci când soarele se reflectă pe o suprafață de culoare deschisă. Cactușii originari din climatul montan răcoros din Anzi pot fi crescuți la perfecțiune de grădinarii, unde căldura este excesivă cateva luni de zile, mult mai caldă decât casele lor din Anzi. Dar foarte puține dintre aceste plante pot fi cultivate acolo unde temperaturile de iarnă sunt mult mai scăzute decât ar fi cazul în habitatele lor native.

Plantele care au avut timp să dezvolte un sistem radicular adecvat, care poate dura câțiva ani, sunt mai capabile să reziste condițiilor meteorologice extreme. Unii ani sunt mai calzi, mai reci, mai umezi sau mai uscați decât alții. O plantă cu creștere lentă care a avut doar un sezon pentru a-și stabili sistemul radicular poate să nu poată supraviețui acelei ierni extra-dure care vine la fiecare douăzeci și cinci de ani cam așa, în timp ce o plantă din aceeași specie care a avut șansa să fie plantata de o perioadă mai lungă de timp, poate fi capabila să supravietuiasca la o astfel de iarnă. Cactușii și alte plante uscate vor avea adesea rădăcini lungi, laterale ușor sub suprafața solului pentru a profita de precipitațiile ușoare, de vară. Un sezon de creștere ușor poate ajuta plantele să devină mai puternice și mai susceptibile de a face față iernii următoare, dar ordinea anotimpurilor este dincolo de controlul nostru.

Credit:

CACTI &SUCCULENTS FOR COLD CLIMATES , LEO J. CHANCE

Taguri:

Comentarii