Despre plantele cățărătoare

Despre plantele cățărătoare

Plantele cățărătoare sunt ideale pentru acoperirea diferitelor suporturi din grădină, indiferent dacă este un perete pe care doriți să îl ascundeți, un gard pe care doriți să-l îmbrăcați pentru a atenua vederea din exterior sau o pergolă pe care vreți să o umbriți. De asemenea, sunt foarte practice pentru crearea de garduri vii sau chiar constituie o acoperire a solului.

Alegeți-vă plantă cățărătoare în funcție de natura suportului pe care doriți să-l acoperiți și de mediul existent in gradina (temperatură și expunere).

Ar trebui să știți că există mai multe tipuri de plante cățărătoare:

- Cele care se agață de sprijin datorită cârceilor lor, precum clematita sau mazărea.

- Cele care se apucă de suporturi aspre cu crampoane, cum ar fi iedera sau hortensia care urcă.

- Cei care au ventuze și se atașează de suporturi netede ca vița de vie

O altă clasificare împarte aceste plante în:

- Plantele cățărătoare precum iasomia, a cărei tulpină este lemnoasă, dar flexibilă.

- Plante cățărătoare a căror tulpină se înfășoară, cum ar fi glicină, caprifoiul sau zorelele.

- Plantele cu crenguțe spinoase, cum ar fi trandafirul cățărător sau bougainvillea, care au nevoie de legături pe un suport.

Dacă încă nu ați decis ce plantă cățărătoare veți sădi în grădina , iată o selecție interesantă:

Selecția noastră de plante cățărătoare:

Iederă

Iederă este planta cățărătoare prin excelență! Frunzișul său permanent verde este folosit pentru acoperirea pereților și fațadelor caselor. Iederă obișnuită poate atinge câteva zeci de metri înălțime și poate trăi sute de ani. Este un adăpost bun pentru păsările care cuibăresc în grădina.

Clematis

Clematita este o floare cu creștere rapidă, deoarece își poate dublă dimensiunea în doar o lună. Prin urmare, este ideal pentru grădinarii ocupați! Florile sale frumoase sunt foarte diverse prin formă și culoarea lor. Frunzele sale pot fi foioase sau persistente, în funcție de soi.

Wisteria sau glicină

Wisteria, numită și glicină, este originară din China sau Japonia, oferă clustere frumoase de flori agățătoare în formă de fluturași, foarte parfumate și colorate. Nuanțele sunt de la purpuriu, roz, mov până la alb ... Aceste culori pastelate ale florilor de glicină dau un aer romantic oricărei grădini.

Iasomie

Arbustul cățărător are frunze perene sau anuale în funcție de soi și de climă. Iasomia este împodobită cu flori magnifice, cu un parfum delicat, alb sau galben. Simbol al iubirii în Orient, este utilizat pe scară largă în parfumerie.

Hortensie urcătoare

Hortensia cățărătoare este o plantă perenă, rezistentă, cu frunziș persistent sau foios, care poate atinge 5 - 8 m înălțime. Preferă umbră în detrimentul soarelui și, prin urmare, va fi deosebit de potrivită pentru decorarea unei fațade situate la nord, nord-vest sau est. Florile sale sunt albe, de culoare crem sau roz.

Trandafirul cățărător

Există multe soiuri de trandafiri urcători, dar nu toți au aceeași vigoare. Prin urmare, înălțimea acestor plante cățărătoare va fi foarte variabilă, până la  4- 5 m înălțime pentru cele mai înalte. Trandafirii care urcă au nevoie de legături pentru a-i ține pe loc. Există, de asemenea, trandafiri numiți "liana" care se pot înălța câțiva metri. Orice spațiu este mai frumos și mai atrăgător dacă e decorat cu trandafiri.

 Plantarea plantelor cățărătoare

Plantele cățărătoare pot fi plantate tot anul, cu excepția iernii, pentru a preveni înghețarea. Primăvara și toamna sunt însă anotimpurile recomandate pentru plantare, pentru a încuraja o bună fixare a rădăcinilor. Pot fi cultivate atât în ​​pământ în grădina, cât și în ghivece. Udarea regulată le va permite să se dezvolte bine.

Țineți cont de orientarea plantei pentru a alege un soi adecvat. Iasomia de iarnă și hortensiile vor înflori în nord, în timp ce zorelele preferă o orientare sudică. Caprifoiul și vită de vie vor aprecia o orientare spre est, în timp ce spre vest vor înflori trandafirii cățărători, și glicina - wisteria.

Taguri:

Comentarii