Întreținerea plantelor in apartament

Întreținerea plantelor in apartament

Fie că sunt plante verzi sau plante cu flori, mici sau mari, plantele si florile pot fi o parte importantă a amenajării interioare a casei sau biroului. Ele dau un aspect viu spațiului de locuit.  Chiar si in cel mai mic apartament sau garsonieră își pot găsi locul câteva plante, bine alese.

Condițiile de viață ale plantelor in apartament

Ca și în mediul lor natural, mai mulți factori sunt esențiali pentru creșterea plantelor:

Lumina

Nicio plantă nu poate trăi fără lumină. Lumina este esențială pentru plantele care își sintetizează nutrienți sub efectul razelor solare. Instalează plantele în zonele cele mai luminoase ale casei, de obicei lângă ferestre. Cu toate acestea, iluminarea artificială (tuburi fluorescente sau mai bine, lămpi cu mercur sau sodiu) permite instalarea plantelor în cele mai întunecate locuri. Expunerea ideală pentru plantele interioare este apropierea unei ferestre orientate spre est.

Temperatura

Majoritatea plantelor de interior rezistă la temperatura apartamentelor noastre, dar se tem de excesul de căldură, care le usucă. Stropește frunzele dacă temperatura camerei trece de 18 ° C. Cele mai multe plante se bucură de o odihnă vegetativă pe timp de iarnă, ceea ce implică o scădere a temperaturii de câteva grade.

 În plus, aceste plante, în special plantele cu flori, apreciază o variație de temperatură de 2-3 ° C între zi și noapte. Pentru aceasta este necesar un încălzitor echipat cu un termostat de reglare. În cele din urmă, evitați curenții de aer. Vara, o ședere a majorității plantelor interioare in grădină este benefică; evita doar să scoți specii mici sau plante fragile. Dacă poți sa le ții la aer in afara apartamentului in condiții bune, este ideal.

Higrometrie

Pentru ca plantele să nu se usuce, menține o umiditate ridicată, mai ales atunci când este cald sau când există încălzire in apartament. Pentru a face acest lucru, stropește cu apa frunzele în mod regulat. Această operație de hidratare este esențială.

Udarea

Nu există o regulă specifică pentru udarea plantelor de interior; acesta variază în funcție de umiditatea ambientală, de temperatură ... Cu toate acestea, cu excepția plantelor semi-acvatice precum bambusul, plantele trebuie udate în mod regulat și e bine sa aștepți până când suprafața solului se usucă înainte de a uda din nou.

Plantele de interior se tem, în special iarna, de excesul de apă care determină rapid putrezirea plantei. La o oră după udare, golește apa care rămâne în farfurie, sub ghiveci. Folosește apa moale nu dura (apă minerală, apă de ploaie sau adaugi câteva picături de acid oxalic sau oțet la un litru de apă).

Îngrășăminte

Folosește un îngrășământ organic special pentru plantele verzi. Este bine sa pui îngrășământ în perioada de creștere, în special în perioada martie-septembrie. O contribuție de îngrășământ la fiecare 15 zile este suficientă. Nu depăși niciodată dozele prescrise pe cutii.

Plantarea și răsădirea

Poți răsădi o plantă atunci când rădăcinile devin prea mari, atunci când creșterea este încetinită (frunzele noi sunt puține și mai mici) sau când planta înflorește prea puțin. În toate cazurile, alege un recipient al cărui diametru este cu 2 sau 3 cm mai mare decât cel al ghiveciului vechi. Indispensabil pentru a asigura drenajul: așază bile de lut sau pietricele în partea inferioară a vasului

Întreținere de rutină

Pentru plantele verzi precum yucca, ficusul sau dracena, e bine sa cureți în mod regulat frunzișul. Praful așezat pe frunze  acționează ca un ecran pentru lumină.

Îngrijirea de rutina a plantelor de apartament constă în tăierea ramurilor moarte, frunze deteriorate, crenguțe bolnave și flori ofilite. 

Taguri:

Comentarii