Leandru – un arbust cu un aer de vacanță

Leandru – un arbust cu un aer de vacanță

În timpul unei vacanțe în Bretania sau în zonele de coasta ale Mediteranei, cine nu a admirat înflorirea splendidă a leandrului? Nerium Oleander este denumirea științifică a leandrului, o plantă controversată, interesantă și apreciată în amenajările grădinilor.

Aducerea unei rămurele este foarte tentantă, dar va trebui să știi cum să aclimatizezi acest arbust pentru a-l vedea crescând.

Sub formă unui arbust sau devenit un adevărat copac cu trunchi gros, leandrul este una dintre acele plante care inspiră un aer de vacanță. Îl întâlnești pe coastele Spaniei și Italiei, unde climatul rămâne blând tot timpul anului. Acest arbust cu flori roz sau albe evocă prin parfum atmosfera de vara și de vacanță și serile petrecute sub aromele sale delicate.

Pentru că pe lângă faptul că este frumos, leandrul oferă un parfum dulce care aduce a migdale și vanilie. În sud, întâlnești arbuștii decorativi pe marginea drumurilor, făcând parte din flora spontană. Un alt avantaj este că înflorește continuu piscine din iunie până în octombrie, ceea ce îl face un arbust ornamental de excepție.

În grădinile mediteraneene, este folosit pentru a compune garduri vii, pentru a evidenția frumos un gard sau pentru decora marginea unui lac ori. Leandrul nu necesită o îngrijire deosebită și înfrumusețează orice grădina.

Ce preferințe are arbustul?

Leandrul preferă soluri bine drenate. Dacă este sădit în pământ argilos, greu, i se îngălbenește frunzișul.  Pentru a evita stagnarea apei e bine să alegi corect formă vasului. Leandrul se crește în ghiveci destul de înalt, pentru a menține în siguranță rădăcinile.  Având în vedere condițiile de climă mediteraneeană, leandrul iubește lumina,  de creștere în mediul de unde provine, leandrul este unu mare iubitor de lumină.

Este recomandat să amplasați ghiveciul cu leandru lângă un perete, în soare, astfel încât acesta să poată profită din plin de lumină. Leandrul rezistă foarte bine și în zonele cu vânt puternic, deoarece ramurile sunt flexibile și elastice.

Cum îngrijești leandrul?

Leandrul (Nerium oleander) este originar din bazinul mediteraneean, unde crește spontan pe malurile râurilor. Acesta este motivul pentru care un leandru plantat în regiuni mai răcoroase va avea nevoie de udare regulată, în special în regiunile fierbinți. Odată instalat corect, suportă căldura și uscăciunea fără griji.

Leandrul este o plantă care nu tolerează înghețul decât foarte sporadic, pentru o perioadă scurtă de timp și de amplitudine scăzută. Plantarea să în teren deschis în regiunile nordice și muntoase, nu este recomandată, este de preferat să îl  plantezi într-un ghiveci pentru a-l putea duce iarnă într-o seră, verandă sau grădină de iarnă , începând cu primul îngheț.

Speciile de leandru cu flori simple roz sunt oarecum mai bine rezistente la frig decât culturile cu flori duble. Culorile galben și somon sunt foarte rare și sunt mult mai fragile și de aceea trebuie evitate în zonele reci.

Pentru o înflorire opulentă, așezați-vă leandrul în plin soare și în cel mai tare loc din grădina . trebuie udat des, mai cu seama vara. Tăiați leandrul cu moderație, deoarece își produce florile pe lemnul anului precedent. Dacă totuși ați dori să îl înmulțiți, prindeți-l imediat după înflorire, păstrând încă câteva ramuri intacte.

Precauții

Leandrul are totuși o reputație de plantă otrăvitoare. Păstrat în casă, se recomandă să nu fie la îndemână copiilor sau a animalelor de companie .Leandrul este o plantă folosită în industria farmaceutică. Frunzele de  leandru conțin principii active folosite în tratarea afecțiunilor inimii. În cazul în care frunzele sunt consumate necorespunzător, se încetinește ritmul inimii până la oprirea ei. Folosit doar în scop decorativ și ținut în ghiveci, leandrul nu este periculos.

Taguri:

Comentarii