Pasiunea pentru cactuși

Pasiunea pentru cactuși

Robuști, atractivi, exotici, cactușii sunt plante ușor de îmblânzit. Lasă-te sedus de frumusețea lor și farmecul de a dreptul înțepător.

După o lungă perioadă de uitare, că să nu spunem că traversează deșertul, cactușii se confruntă cu o tendință în continuă creștere. Structurați în mod divin, cactușii din ziua de azi au forme de lumânări, sfere, pietre sau perne dolofane, înarmați cu înțepături feroce. Surpriză o oferă inflorescența delicată și uneori parfumată. Fascinantă și efemeră, floarea de cactus în culori strălucitoare apare după ani de cultivare, ca un dar prețios.

Ce sunt Cactușii

Cactușii fac parte din familia Cactaceae. Sunt plante suculente cu tulpini cărnoase, iar acest mod de adaptare reprezintă o strategie înțeleaptă, având în vedere condițiile extreme ale mediului lor de viață.

Cactușii pot supraviețui pentru perioade lungi de timp, fără a primi o singură picătură de apă. Pentru a combate seceta, aceste plante ciudate nu mai au frunze care transpiră, ci areole, un fel de punct de creștere care susține spini, fire mici si tepoase, flori, fructe și lăstari noi.

Țesuturile cărnoase pline cu sucuri de tulpini și rădăcini acționează că adevărate rezervoare de apă și hrană. Adesea groasă sau pudrată, pielea densa a frunzelor de cactus este ferită de scurgeri, reducând evaporarea și pierderea umezelii. În ceea ce privește siluetele lor masive, cactușii au reliefuri, crevase, proeminențe și spini care creează pentru plantă propria umbră.

Copii Soarelui

Cactusul are nevoie de lumină, multă lumină. Cactușii sunt aproape singurele plante pe care le puteți așeza în spatele unei ferestre orientate spre sud, chiar și fără perdele. Deoarece tolerează cu greu o temperatură sub 10 ° C, sunt cultivate adeseori  într-o seră încălzită sau într-un apartament luminos. 

Deși este mai dificil să ucizi un cactus de sete decât din exces de apă, creșterea corectă este totuși legată de o udare foarte ușoară în perioada de vegetație, la un ritm de o dată pe săptămână vara când e foarte cald.

În țările  de origine, anotimpurile sunt împărțite în general în trei perioade distincte: anotimpul cald și umed care corespunde perioadei de creștere a plantei; sezonul uscat în timpul căruia plantă înflorește și fructifică și în sfârșit sezonul rece, și uneori chiar foarte rece, timp în care plantă este în repaus.

Punctul critic în cultură cactușilor este iarna. Aceste plante trebuie să sufere o oprire accentuată în vegetația lor în perioada iernii. Este singură modalitate de a le vedea înflorind anul viitor. Din octombrie până în martie, trebuie să le respecți somnul, oprind udarea și așezând plantele într-un loc răcoros, în jur de 10 ° C. Când se întoarce vara, cactușii își  reiau pozițiile de vară pe balcon sau pe verandă, pentru a face băi lungi de soare.

O plantă pentru leneși

Nu este nevoie să vă replantați cactusul în fiecare an. Planta se mulțumește mult timp cu ghiveciul inițial, solul sărac și udările rare. Adăugarea de îngrășăminte lichide o dată la două luni în timpul sezonului de creștere este suficientă. Mutarea în alt ghiveci se face la fiecare trei sau patru ani primăvara, într-un vas ceva mai mare. Purtați mănuși și înfășurați un ziar pliat în jurul plantei pentru a o apucă fără a riscă să va înțepați degetele.

E suficient să înlocuiți o parte a solului de suprafață cu un substrat special pentru cactuși, compus din nisip grosier și puțin sol din grădină. Unii  cactuși au un strat de pietriș în partea de jos a ghiveciului sau la suprafață pentru a asigura un bun drenaj, că în deșert.

Taguri:

Comentarii