Plante aromatice si condimente

Plante aromatice si condimente

Să combinam utilul cu plăcutul

Mentă, frunze de dafin, pătrunjel, verbina, busuioc, cimbru, rozmarin, tarhon, salvie sau lămâița ... toate sunt plante aromatice pe care le iubim și le folosim în bucătărie.

Plantele aromatice, de tip condiment, perene sau anuale, ar trebui să facă parte din fiecare grădină. Utile în domeniul culinar, sunt, de asemenea, în mare parte plante care atrag insectele ce asigura polenizarea din grădină. Ele emană arome delicioase pentru deliciul simțurilor noastre.

Pentru a le folosi foarte convenabil, trebuie sa iei în considerare să le plantezi cât mai aproape de bucătărie sau grătar. Un teren pătrat cu plante aromatice din apropierea casei își va găsi locul de-a lungul unui perete bine expus. Plantele aromatice vor  beneficia de locația adăpostită și de căldura returnată de perete. Pentru cei care nu au norocul să dețină o grădină, pot fi instalate in mici ghivece pe balcon pentru a le avea mereu la îndemână..

Plantarea condimentelor în grădină

Majoritatea plantelor perene nu tolerează solurile umede în mod constant. Pregătește solul adăugând compost și puțin nisip de râu de dimensiuni medii, dacă pământul este greu și argilos.

Plantează plante perene toamna și plante anuale în luna mai, când riscul de îngheț este depășit.

Alege plante foarte viguroase, oferite în containere și nu în ghivece. Evita cumpărăturile în supermarketuri, pentru ca plantele care au suferit condiții de transport și depozitare complicate nu se vor dezvolta bine. Alege un magazin specializat pentru a cumpăra cele mai bune plante si răsaduri de plante aromatice.

Respecta distanțele de plantare și nevoile fiecărei plante și oferă loc plantelor anuale care vor fi adăugate în spațiul grădinii.  Gândește -te la invazia pe care o pot produce unele plante cu rădăcini solide precum menta.  Daca cumperi un laur sau dafin, plasează-l destul de departe de pătratul cu plante mici, deoarece va ajunge în curând sa ia  proporții frumoase, ceea ce ar provoca o umbră neplăcută pentru cultivarea altor plante.

Întreținerea culturilor de condimente

Nu neglija udarea plantelor aromatice, fără să abuzezi, astfel încât să nu aibă în mod constant apa care băltește. Iarna e bine să aduci în casă plantele cele mai fragile, cultivate în ghivece, precum verbina, astfel încât să nu sufere efectul înghețului.

Cei care locuiesc la bloc nu înseamnă ca nu pot avea coltul lor de flori aromatice. Ierburile condimentate pot fi cultivate în ghivece pe pervaz în  bucătărie sau în interiorul balconului, chiar și pe timp de iarnă. E suficient să asiguri ghivece și lădițe, semințe și pământ de calitate.

Daca cumperi plante aromatice de la un magazin specializat, te vei bucura de plante și flori de calitate, pe care sa le savurezi în diferite preparate culinare.

Taguri:

Comentarii