Plante perene

Plante perene

Plante perene, alături de copaci și arbuști, alcătuiesc structura grădinii. Aceste plante au înălțimi variind de la câțiva centimetri până la câțiva metri, o selecție considerabilă de forme, culori și texturi. Aceste plante sunt folosite pentru îmbrăcarea bordurilor și zidurilor de piatra si sunt esențiale pentru orice grădină care se respectă.

Ce este o plantă perenă?

O plantă perenă este o plantă care trăiește mai mult de doi ani consecutivi și care, de-a lungul vieții sale, va urma ciclurile vegetative fără a muri după formarea semințelor. Aceste plante sunt în general ierboase, frunzișul poate fi persistent sau ofilit de la primele înghețuri pentru a reapărea primăvara următoare.

Ai grija sa nu confunzi termenul de planta perena cu cea rustica! O plantă rustică nu suferă de îngheț, dacă este perenă va rămâne în loc mulți ani. Dar o plantă perenă nu este neapărat rezistentă, motiv pentru care multe plante care trăiesc ani de zile la tropice vor fi cultivate ca anuale în zonele cu latitudine temperata. 

Cultivarea plantelor perene

E bine sa alegi întotdeauna plante potrivite condițiilor climatice, solului și expunerii grădinii tale pentru a le păstra mulți ani. Plantarea plantelor perene se realizează cel mai bine toamna sau primăvara în pământ pregătit anterior. Nu sădi prea strâns plantările noi; gândește-te că planta nu a atins dimensiunea finală pană la  doi ani, așa că trebuie să-i dai loc să se dezvolte corect.

Udarea ar trebui să fie obișnuită în primii trei ani, apoi majoritatea plantelor încep să crească pe cont propriu, cu excepția verii, când va fi necesară o anumită alimentare cu apă.

În fiecare an, când vegetația începe să se recupereze în martie-aprilie, adaugă compost și îngrășământ. Taie florile decolorate pentru a prelungi înflorirea și a induce formarea de muguri noi. În toamnă, e bine sa tai frunzele uscate și îngălbenite la nivelul solului, cu excepția regiunilor foarte reci sau a plantelor fragile care vor beneficia de protecția lor toată iarna. Poți apoi curăța plantele primăvara pentru a încuraja noul lor început.

Plante aromatice perene se înmulțesc prin însămânțare, dar și prin diviziunea tufelor primăvara sau pur și simplu prin butași sau marcări.

Unele plante perene și utilizarea lor în grădină

Indiferent de colțul grădinii pe care ați ales să-l decorezi cu plante perene, vei găsi o plantă potrivită, deoarece varietatea acestor plante este generoasa.

Pentru a înflori pe lângă un zid de piatră, caprifoiul cunoscut și ca „Mâna Maicii Domnului”, iedera, hortensia cățărătoare sunt plantele ideale. Într-o zonă mai umbrită și mai umedă, te poți gândi la specii de ferigi colorate. 

Glicina, numita si „salcâmul urcător” oferă un  stil deosebit grădinii  tale datorita parfumului special si delicate de flori albe, violet, roz . Glicinele arata spectaculos in orice gradina. 

Trompeta cățărătoare este o plantă ornamentală cu un aspect exotic, dar și foarte rezistentă la ger. Este cunoscută și sub denumirea de „Luleaua turcului” și o poți folosi pentru îmbrăcarea foișoarelor de lemn, chioșcurilor, arborilor sau teraselor. Pasiflora este de asemenea aleasa pentru a decora grădini minunate.

Taguri:

Comentarii