RHODODENDRON AZALEA

RHODODENDRON AZALEA

Una din cele mai spectaculoase și apreciate plante de grădina este azaleea ( rododendronul). Dacă vrei să adaugi culoare și stil unui colț de grădina, terasă sau curte. Rhododendronul poate fi achiziționat că arbust decorativ, dar și că floare în ghiveci. Frumos și robust, arbustul de înflorește  primăvară, în nuanțe de alb, roz dar și roșu. Florile de azalee înfloresc toate simultan, răspândesc un parfum delicat și suav.

Rhododendronul (sau azaleea de grădină) e bine să fie amplasat în partea nordică a grădinii, pentru a beneficia de lumina indirectă, umbrită, eventual la baza unui arbore. Dacă plasați pe balcon sau terasă arbustul de azalee, aveți grijă la căldură excesivă, de peste 25-30 de grade Celsius, care poate dauna plantei.

Frumoasă floare de origine asiatică iubește apa și umiditatea, iar udarea se poate face cu apă de ploaie sau fântână, fără clor. Puteți folosi și apă fiartă și răcită la care se adaugă câteva picături de oțet sau apă distilat. Aveți grijă că după udare să nu băltească apă în farfurioară de sub ghiveci, chiar dacă azaleea preferă solul umed. Udată în exces, azaleea tinde să putrezească la rădăcina și nu mai înflorește.

Când plantați sau replantați arbustul, oferiți-i sol acid și fertil, cu humus. Puteți folosi și pungi de pământ special pentru Rhododendron, se găsesc în comerț. Iarna e bine să protejați planta, aducând-o în casă. Oferiți un ghiveci generos azaleei, de cel puțin 50l.  în care să poată crește confortabil. Puteți fertiliza cu îngrășământ solul în care crește azaleea, de două ori pe luna în perioada de înflorire.

Vă veți bucura de flori în lunile mai-iunie, iar azaleea va oferă flori simple sau duble, în nuanțe delicate. Le puteți înlătura pe cele ofilite, pentru a păstra înflorită azaleea mai mult timp.  Puteți înmulți rhododendronul prin semințe, butași  ( la sfârșitul verii) sau altoire.

În cultura asiatică, azaleea este supranumită „floarea dorului de casă”, iar în Brazilia frumoasă floare este simbolul orașului Sao Paulo. Frumusețea plantei are însă și un anume grad de toxicitate, și nu trebuie lăsată la îndemână copiilor sau a animalelor de companie. Însă frumusețea florilor de azalee vă înfrumusețează orice colț de grădină sau balcon. Nu sunt flori foarte greu de întreținut,  iar culorile variate și parfumul suav le fac preferatele doamnelor.

Taguri:

Comentarii