Petunia curgătoare la ghiveci suspendat

Petunia curgătoare la ghiveci suspendat

Petunia curgătoare la ghiveci suspendat

Tuturor ne plac petuniile curgătoare. Acele ghivece cu agățătoare in care stă falnic o petunie. Rotundă , bogată , plină de flori și culoare. Îți fură privirile. Dar , parcă după o vreme pălește , sunt mai multe flori uscate , își pierde din verdele frumos și parcă rămân doar câteva crengi care atârnă. Așa este petunia ? Ori greșim noi în îngrijirea ei. Punem ghivecele cu petunii in soare sau la umbra , ce ii place ? O să încercăm să vă răspundem întrebărilor voastre care le primim la sera de flori , in plus să vă mai dăm câteva secrete.
De la inceput vă spun că petunia curgătoare este o plantă care se îngrijește relativ ușor , și dacă avem puțină grijă de ea o să o avem înflorită din martie până în noiembrie. Știați că petunia rezistă și la temperaturi de -2 chiar -3 grade ? Spre diferență de mușcată care nu ar trebuii să simtă temperaturi sub 8 grade. La temperaturi scăzute , petunia se îndeasă mai tare , devine mai compactă , chiar există un procedeu in tehnologia de cultură în care se scade câteva ore dimineața temperatura pentru îndesare, se numește "cool morning".
Ce trebuie să avem grijă la petuniile noastre să le avem cât mai mult timp frumoase:
In primul rând , udarea. Petunia iubește apa. Nu trebuie să rămână niciodată fără apă , să aibă frunzele "pleoștite". Primăvara și toamna , dacă planta este dezvoltată trebuie udată zilnic , vara de două ori pe zi , cu cel puțin 500 de ml de apă , dacă este într-un ghiveci suspendat cu diametrul minim de 22 cm. Dacă cum am inceput să turnăm apă in ghiveci , imediat se scurge prin orificiul de la bază , înseamnă că substratul nostru este deshidratat. Iar acesta nu absoarbe deloc apa care o punem. Ii ca și atunci când udăm o piatră și așteptăm să se umfle. Ar trebuii să îl rehidratăm , cum facem asta ? Simplu ! Punem cam 100 ml de apă in ghiveci , așteptăm 30 de minute și mai punem încă 100 ml, și tot așa până acei 500 ml rămân în ghiveci fără să se scurgă afară. Să fiți atenți , există posibilitatea să curgă apa din ghiveci și că este prea ud pământul.
In al doilea rând , îngrășământul pentru petunii. Petunia curgătoare este o plantă cu creste rapidă , care asimilează rapid nutrienți din sol , in plus are nevoi mari de apă , lucru care poate duce la spălarea fertilizantului din ghiveci. Chiar daca noi la sera de flori punem in fiecare ghiveci îngrășământ cu eliberare prelungită , se prea poate să nu ii fie destul din motivele enumerate mai sus. Recomandat ar fi ca primăvara și toamna să le fertilizați suplimentar odată pe săptămână , iar vara de doua ori.
Al treilea lucru , dar la fel de important ca și primele două este curățarea florilor. La petunie nu este suficient să înlăturăm petalele uscate , trebuie să tăiem florile trecute cu tot cu codița de sub ele , dacă nu eliminam și baza petalelor , receptaculul, acolo se vor forma semințe iar planta se va concentra spre maturizarea acestora nu pe formarea de noi flori. Mai mult , aceste semințe mici și negre se vor lipii de frunze iar noi o să ne speriem și le confundăm cu mici purici.
Acum vă spun un secret , când planta este prea mare , nu mai rezistă apa in ghiveci , se îngălbenește , sunt foarte multe flori uscate sau are o stare proastă , pleoștită ori nu mai are o formă frumoasă, nu trebuie să o aruncați. Tăiați jumătatea din volumul ei , ca și când ați tunde un gard viu. Nu vă fie milă sau să vă speriați că va murii. Se va regenera foarte repede . In două săptămâni va fi la fel de frumoasă ca și atunci când ați cumpărat-o , poate chiar mai bogată și mai înflorită.
Vă stăm la dispoziție cu orice sfat , până atunci aveți grijă de plantele voastre și de sănătate.
Ne vedem in primăvara.

Taguri:

Comentarii